DUURZAME VERHALEN

Foto de Lucia Andrade 1Ondanks de veelheid aan informatie die we elke dag tot ons krijgen, lijkt er een groeiende behoefte aan inspirerende verhalen. En dat is niet vreemd, want goede verhalen doen iets met je.

Feiten en theorieën, zoals terug te vinden in jaarverslagen van bedrijven en NGOs, informeren. Maar goede verhalen doen veel meer: ze inspireren, verbinden, enthousiasmeren, betrekken de lezer/toehoorder en brengen niet alleen de merken, maar ook de passie binnen een organisatie en een bedrijf tot leven. Storytelling heet dat. Het is een vorm van informatie-, waarde en kennisdeling en is een mooie manier om je publiek aan te zetten tot actie.

Onlangs nam ik deel aan een evenement over “het succes van een duurzaam verhaal”, georganiseerd door Fair Trade Netherlands/ Max Havelaar in hun gloednieuwe pand in Utrecht. Ik was daar omdat Max Havelaar al jaren een strategische partner van ICCO en Kerk in Actie is.

Het werd een middag vol inspirerende verhalen van ondernemers die op hun eigen persoonlijke manier hun idealen verwezenlijken en hiermee bijdragen aan een sociale en duurzame ontwikkeling. Erg aanstekelijk! De behoefte om iets met duurzaamheid te doen is de laatste jaren langzaam gegroeid. De gepresenteerde verhalen lieten zien hoe hier invulling aan wordt gegeven.

Zo werd door koffiebranderij Peeze het verhaal over de totstandkoming van hun duurzame theelijn uit Sri Lanka gepresenteerd. Peeze is welbekend bij ICCO omdat wij met Peeze en Max Havelaar én coöperaties uit Ethiopië klimaatneutrale koffie op de markt hebben gebracht. En ze zijn dus ook actief in de thee. Peeze werkte Communitea uit, een eigen theelijn die de verbinding legt tussen de theedrinker en het land van oorsprong. Met betrokkenheid van de gemeenschap in Sri Lanka is de verpakking van de thee vormgegeven, en draagt elke theesmaak een eigen boodschap voor de theedrinker. Elke theevariant is biologisch en fair trade gecertificeerd. Tot slot draagt de opbrengst van elk kopje thee bij aan een ontwikkelingsproject via de Peeze Foundation.

Het maakte mij als theedrinker in ieder geval nieuwsgierig naar de boodschappen uit Sri Lanka. Ik werd op mijn wenken bediend, want ik kon terplekke een mooi versierd envelopje thee openen, de thee uit een briefje pakken, het verhaal lezen van iemand die werkzaam is op de plantage en de thee zelf uitproberen.

P1060447Eten bleek in verschillende verhalen een verbindende, sociale passie van menig ondernemer. Zo maakten Mister Kitchen, Thuisafgehaald en Greenage allen duidelijk dat eten verbindt. Bij Mister Kitchen leken persoonlijke passie, ideeën, lol, vriendschap de drijfkracht voor een succesvolle onderneming. Ze bereiden o.a. met fair trade producten heerlijke gerechten. Zie hoe zij bijvoorbeeld fair trade amandelen uit Palestina in de spotlights zetten.

Bij Thuisafgehaald kwam eerder de sterke kracht tot uiting die uitgaat van delen en vermenigvuldigen. Sinds 2012 zijn via Thuisafgehaald al meer dan 140.000 maaltijden gedeeld, met name nog in de steden. Voedselverspilling wordt tegengegaan door een teveel aan klaargemaakt eten aan te kunnen bieden op deze site. Het interessante is dat het initiatief inmiddels door het ontstaan van allerlei buurtcontacten ook andere sociale effecten creëert, zoals oppas en ouderenzorg. En bij Greenage draait het om “natuurlijk, fair en jammie”, zoals de onderneemster het zelf vertelde.

Ook stond het succesvolle verhaal van de FairPhone als sociale onderneming op het programma. Ik had er al eerder over gehoord en gelezen, maar voor wie dat nog niet heeft, is het de moeite waard om te zien hoe een groep ondernemende mensen aandacht vraagt voor de misstanden in de productie van electronica. Fairphone heeft met hulp van crowdfunding een telefoon op de markt gebracht die laat zien dat het ook anders kan. Opnieuw een verhaal van een ondernemer die een verschil wil maken in de wereld.

Weerman Reinier van den Berg verzorgde een sterke presentatie over klimaatverandering en het noodzakelijk samengaan van economie en ecologie. Van den Berg is nr. 85 in de duurzame top 100, ambassadeur van de klimaat neutrale koffie en heeft recent het televisiekanaal ecoland.tv opgericht om 7 dagen per week programma’s over het thema duurzaamheid te kunnen uitzenden). Hij gaf de gevolgen van temperatuurstijging op de aarde aan: ziektes van de koffieplant op de koffieplantages (zoals de vernietigende werking van roest op de plantages in Zuid-Amerika), desastreuze gevolgen voor de boeren die voor hun bestaan afhankelijk zijn van de koffieoogst en prijs op de markt en uiteindelijk de gevolgen voor de kwaliteit van ons dagelijks bakje koffie. Dat laatste raakt ons als consument, voor wie (ik weet niet hoe dat bij u is) koffiedrinken een echte beleving, een ritueel is geworden. “Probeer een ander te groen af te zijn, anders hebben we straks geen koffie meer!” was dan ook een mooie samenvatting van zijn betoog, waar ik zelf graag als consument gehoor aangeef.

Goede, authentieke verhalen vertellen zichzelf voort. De middag bij Max Havelaar was een mooie verhalenmiddag. Verhalen die voort verteld mogen worden. Er zijn genoeg mensen zoals ik die uitkijken naar ervaringen van bedrijven, ondernemers die de economie anders zien en inrichten. Tenslotte: We shape our stories, afterwords our stories shape us.