PUBLIEKE ARTIKELEN/ PUBLICATIES
Mid 2022: Publication of a practical guidance note for companies on the importance of social dialogue in the palm oil sector in Indonesia, as part of a collaborative initiative of CNV Internationaal and Proforest (in English Guidance Note FoACB Palm Oil_English Version: also available in Bahasa: Guidance Note FoACB Palm Oil_Bahasa Indonesia Version).
August 2021: Voor CNV Internationaal, Fair Wear, Mondiaal FNV,ACV, ETI en CCC stelde Partnering for Social Impact factsheets op voor brands over Freedom of Association (FoA) and Collective Bargaining (CB). “These two factsheet contain the most important information about FoA and CB in Bangladesh and Vietnam and provides practical tools for brands to get started.”
Maart 2021: Met veel plezier startte ik in 2020 voor Plan International Nederland (in nauwe samenwerking met Plan Int. Bangladesh) samen met Fair Wear een storytelling project. Op #InternationaleVrouwendag brachten @PlanInternational en @FairWear de eerste verhalen uit. Verhalen die onderdeel uitmaken van een mooie serie, afkomstig uit de kledingproductieketen. Verhalen die duidelijk maken waarom het zó belangrijk is te investeren in gendergelijkheid op de werkvloer, over de hele keten heen. Gedurende een aantal weken worden in beeld, tekst en andere communicatievormen (infographics, foto’s, quotes, webinars) de verhalen gedeeld van enkele merken die kleding in-en verkopen tot aan verhalen van vrouwen in Bangladesh die kleren voor talloze inkopers maken. Zij, en andere spelers uit de productieketen, delen hun ideeën over waarom en hoe de arbeidsomstandigheden van vrouwen in de kledingsector verbetering behoeven. Door gender-ongelijkheid aan te pakken wint iedereen! Volg de social media! De Nederlandse versies van alle verhalen zijn hier te vinden. De Engelstalige en iets uitgebreidere versies, hier. (Foto credits: Plan International)
March 2021: International women’s day was an inspiring day. Win-Win Strategies officially launched the Gender Responsive Due Diligence platform for business, to which Partnering for Social Impact has contributed.
Januari 2021: Deze gender due diligence tool, ontwikkeld door Plan International and Partnering for Social impact, helpt uw bedrijf op weg naar gendergelijkheid. Vrouwen worden wereldwijd vaak benadeeld en gediscrimineerd tijdens werving, training en in hun carrière. Ze krijgen minder betaald dan mannen (ze verdienen 0,81 dollarcent voor elke dollar die een man verdient en in sommige landen is dat verschil nog veel groter), hebben vaker onzekere banen, en worden meer lastiggevallen of zelfs misbruikt (1 op de 3 vrouwen wereldwijd heeft te maken met fysiek of seksueel geweld). Veel bedrijven weten dat ze onrecht tegen vrouwen moeten tegengaan. Sterker nog het loont ook om gender diversiteit en gelijkheid na te streven, zo blijkt uit onderzoek door bedrijven als McKinsey en organisaties als IFC. Maar hoe doe je dit als bedrijf? Met de gendertool kunnen bedrijven belangrijke stappen zetten om misstanden tegen vrouwen tegen te gaan en gendergelijkheid te kunnen bereiken.
November 2020: Publicatie Violence and harassment @work in de tijdens de Orange the World campagne, een wereldwijde campagne om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen. De gids is een update van een versie uit 2017 en gaat dieper in op de verschillende vormen van geweld op de werkvloer, en hoe bedrijven dit kunnen voorkomen. Vanuit de verschillende invalshoeken komen geleerde lessen en voorbeelden van praktische oplossingen aan bod. De publicatie is ook beschikbaar in het Frans en Spaans.
Juni 2020: In samenwerking met Instituut Clingendael schreef ik een conceptueel paper over de impact van COVID-19 op de internationale value chains, en in het bijzonder op de impact voor (jonge) vrouwen en jongeren.
12 Juni 2020: Het Fonds Bestrijding Kinderarbeid (FBK) van de RVO presenteert vandaag – op de Werelddag tegen Kinderarbeid – het rapport Lessons Learned. Daarin vertellen 26 Nederlandse bedrijven over hun ervaringen in het aanpakken van dit wereldwijde probleem. Samen met Annelien van Meer (ENACT) en Liesbeth Unger (HumanRights@Work) heb ik deze publicatie mogen maken.
November 2019:
CNV Internationaal biedt in Nigeria het door mij geschreven rapport over de business case van investeren in jongeren en werkgelegenheid in west-Afrika aan aan de International Trade Union Confederation (ITUC).
8 Maart 2019: Animatie over de business case van het investeren in de positie van vrouwen in de supply chain.
8 November 2018: Mijn column over Impact Investing in Colombia verscheen 8 november in de Revista Responsabilidad Social, tijdens de lancering van de Responsible Investment conferentie in Medellin. Mooi om mijn visie hierin te mogen delen!
juni 2018: De factsheets, die ik voor CNV Internationaal opstelde, staan online. Deze sheets lichten toe wat de IMVO Convenanten zijn, wat deze voor Textiel, Banken, Duurzaam Bosbeer en Voeding betekenen, en welke rol CNV Int. hierin speelt.
27 oktober 2017: Investing in girls and women: a good business” gelanceerd door Plan Nederland/ Girls Advocacy Alliance, over de rol van bedrijven in het bevorderen van een gelijke positie van mannen en vrouwen en toegang tot fatsoenlijk werk.
In het rapport worden tips voor verbetering gegeven binnen de toeleveringsketen en staan interviews met diverse stakeholders, uit onder andere het bedrijfsleven.
8 juni 2017:
De publicatie van de Cracking The Nut conferentie waar ik in maart presenteerde over Reinforcing Food Systems to Meet Urban Demand is uit.Hierin o.a. Conference Lesson 4
over: Collecting and analyzing data on consumers’ dietary habits can empower local supply chains.
Mei 2017: Geweld op de werkvloer is een ernstige schending van mensenrechten en levert grote economische schade op voor je bedrijf. Het voorkomen van geweld is een slimme business case. In deze guide, geschreven door Partnering for Social Impact voor de RVO en CNV Internationaal, over Violence @ work lees je over hoe MKB (internationaal) geweld op de werkvloer kan voorkomen en hiermee om kan gaan.
29 April 2017: Qué rico! Lees ons Artikel in Bolivar2, over de gastronomie in Colombia, de trend van lokaal, organisch en nieuwe innovaties in de keuken.
13 Maart 2017: Care & H&M Foundation organiseren tijdens de Commission on the Status of Women (CSW) in New York een side event over vrouwelijk ondernemerschap en presenteren de publicatie “From Necessity to Opportunity. Women Entrepreneurs in the Global South“, waar Partnering for Social Impact aan mocht bijdragen. Benieuwd naar het partnership van H&M en Care? Kijk dan hier!
Januari 2017:
Afronding van de infographic van de theory of change van Manq’a. Nieuwsgierig? Open dan deze pdf: INFOGRAFIA FINAL MANQA-01
September 2016 – Storytelling Curacao: Deze zomer een bezoek aan de Kamer van Koophandel op Curacao. Steven Damiana vertelde hier over de toenemende handelscontacten tussen zijn eiland en Colombia. Lees hierover in het volgende artikel. Met jarenlange werkervaring op de toen nog vijf eilanden van de Nederlandse Antillen, is het bijzonder om op deze manier een verbinding te leggen tussen de driehoek Nederland, Curacao en het land waar ik de laatste jaren meer naar toe reis: Colombia. Neem gerust contact op als je meer belangstelling hebt voor deze relatie!
September 2016 – Storytelling: Partnering for Social Impact (in het Spaans) over Transparantie en True Storytelling op de website van het gerenommeerde Colombiaanse Centro Responsabilidad Social.
Juli/augustus 2016: In de nieuwsbrief van de Colombiaanse ambassade in Den Haag, een mooi artikel over Manq’a naar aanleiding van o.a. mijn bezoek aan de ambassade. Tevens is het verhaal over het eerste jaar van dit Colombiaanse project terug te vinden op YouTube
29 mei 2016-Storytelling: In de Kansrijk Colombia community, ondersteund door het Holland-House Colombia, vind je een aantal portretten van (startende) Nederlandse ondernemers uit verschillende branches, die actief zijn in Colombia. Zij vertellen over hun passie en ervaringen, maar ook over de obstakels en besognes die ze tegenkwamen en tegenkomen. Op de website van het Holland House in Colombia staan de interviews met Robbert van der Bij, die vertelde over zijn Quinny en Maxi Cosi business. En met Pieter van der Weijden, directeur van Ryano Logistics, over het belang van goede logistiek en zijn geleerde lessen in Colombia. Er verscheen een portret van Erik van Gangelen, oprichter en eigenaar van de sociaal onderneming just nuts. Daarna sprak Roy Steenman over de samenwerking tussen het chocoladedecoratiebedrijf Dobla en Casa Luker in Colombia. En ook van Tico Michels van het Noord-Brabantse drinkwaterbedrijf Brabant Water.
28 april 2016 op Storytellingmatters.nl: Blogger Irenka van de Hout over hoe je de impact van storytelling meet, geschreven nadat we elkaar hadden ontmoet om van gedachten te wisselen over onze gedeelde passie voor verhalen, transparantie en verbinding.
Maart 2016 over Storytelling: Een mooi artikel in de P+, het tijdschrift in Nederland over duurzaam ondernemen, over mijn onderzoek naar storytelling, duurzaamheid en impact meten. Wil je meer weten? Neem gerust contact met mij op of lees ScriptieConnectingTrueStoriesforTrueImpactFinal
IMPRESSIE VAN ENKELE EXTERNE MOMENTEN GEDURENDE HET JAAR:
2020/21/22: Bijgedragen aan tal van (online) presentatie-momenten over: de impact van COVID-19 op jongeren en vrouwen in global value chains; gender-responsive human rights due diligence; over de mogelijkheden van gender en youth upscaling in verschillende waardeketens (voor Plan International, CNV Internationaal, de ABN AMRO Human Rights practicioners group, Good Brand Guru, de SER, CBI, de Vereniging van Nederlandse Banken).
27 – 28 January 2020: The Dutch Ministry for Foreign Affairs and the Dutch Ministry of Social Affairs and Employment organized an international event called “Taking Next Steps: Ending Child Labour by 2025” on ending child labour in supply chains, in collaboration with the Netherlands Enterprise Agency (RVO), the International Labour Organization (ILO) and the Global March Against Child Labour. This event gave an opportunity to stakeholders such as governments, NGOs, businesses and other stakeholders to share good practices, challenges, practical solutions and next steps to end child labour in supply chains by 2025 in line with SDG Target 8.7. Some of the esteemed speakers during this conference were Honorary President of Global March Against Child Labour and Nobel Peace Laureate, Kailash Satyarthi; Guy Ryder, Director-General, ILO; Sigrid Kaag, the Dutch Minister for Foreign Trade and Development Cooperation; Amar Lal, former child labourer and lawyer; Wouter Koolmees, the Dutch Minister for Social Affairs and Employment and Fabrice Antonio Favero, CEO, Nestle among others.
For me, it was an honour to coordinate the organization of this event, in close collaboration with representatives of the organizing institutions and my colleagues Annelien van Meer and Liesbeth Unger.
28 Juni 2019: Organisatie van een kennissessie voor het Fonds Bestrijding Kinderarbeid over “Zorgplicht in de praktijk”.
27 Juni 2019: Workshop voorbereid voor Plan International Nederland over Women Economic Empowerment in Tourism, tijdens het Symposium “Human Rights in Practice: Equality in Tourism”. Plan beoogt samen met werken met tal van stakeholders in de toerismeketen te werken aan duurzaam toerisme waarin de klant een unieke reiservaring heeft, terwijl de reiservaring een positieve impact heeft op (1) de veiligheid van kinderen en jongeren en (2) de kansen van jonge vrouwen om zich economisch te ontwikkelen met goede banen in deze sector.
23 mei 2019: Vervolg van de “Gender brand awareness training for the textiles sector, georganiseerd vanuit Plan Int. NL samen met de Fair Wear Foundation, ILO en Inretail. We hadden een mooie agenda ontwikkeld rondom de business case van het investeren in vrouwen op de werkvloer, het omgaan met weerstand binnen je bedrijf, het maken van een gender mapping, de FwF audit methode, en het organiseren van je communicatie vanuit bedrijven.
9-16 maart 2019: Regional meeting van de Girls Advocacy Alliance in Bangkok, met collega’s van Plan/ Terre des Hommes/ ECPAT uit Bangladesh, India, Thailand, Nepal, de Filipijnen en Nederland om geleerde lessen ten aanzien van “economic empowerment of young women and the prevention of violence against women’ te bespreken en te plannen voor de langere termijn.
8 maart 2019: Een succesvolle gender brand awareness training en viering van Internationale Vrouwendag, georganiseerd in samenwerking met de Fair Wear Foundation, InRetail en het Convenant Textiel. Met inspirerende sprekers zoals ontwerpster Monique Collignon en Hajar Yagkoubi (jongere VN ambassadeur).
13 januari 2019: Deelname aan het #LowFoodSymposium, georganiseerd door Joris Bijdendijk, Samuel Levi en Joris Lohman. Mijn bijdrage lag in de bijdrage van Claus Meyer én Kamilla Seidler die hier spraken over het creëren van een nieuwe food culture in Latijns Amerika via Manq’a.
12 januari 2019: Een impactvol weekend waarin verbinding centraal stond, met veel dank aan Restaurant RIJKS van sterrenchef Joris Bijdendijk en zijn team. Samen organiseerden we een veilingdiner waar 15 bedrijven (120 personen) een tafel “kochten” een avond lang genoten van een exclusief Colombiaans-Nederlands diner, samengesteld door Joris en top-chef Nicolas Lopez uit Colombia. Bedrijven droegen op enthousiaste wijze bij aan de veiling tbv Manq’a Colombia. Heel veel dank aan iedereen, organisatoren en gasten, die aan deze mooie avond heeft bijgedragen!
15 december 2018: Te midden van de World Photo Tentoonstelling in de basiliek van Hulst, mocht ik vertellen over Manq’a ten behoeve van een sponsor-avond. Prachtige bijdrage voor mobiele Manq’a scholen in het zuiden van Colombia.
13 december 2018: Facilitatie van alweer de vierde kennissessie van het Fonds Bestrijding Kinderarbeid. Dit keer over Monitoring en Impact Measurement, met sprekers vanuit IOB, de RVO, de International Cocoa Initiative over het Child Labour Monitoring and remediation System en verschillende bedrijven en NGOs die hun ervaringen deelden over het doen van monitoring in hun kinderarbeid-aanpak.
Eind november 2018: 10 dagen tal van activiteiten in Colombia. Facilitatie van een leersessie over jongeren en werkgelegenheid met het ICCO Colombia team, werksessies over monitoring van de resultaten binnen Manq’a, Rural Paz en NAP 1325; de Feeding the Cities Conferentie tijdens de handelsmissie waar MinPres Mark Rutte en Minister Carola Schouten kennis maakten met Manq’a; en ontmoetingen met verschillende ondernemers en andere interessante organisaties.
13 November 2018: Vanuit Plan International Nederland bijgedragen aan de ontwikkeling van de Due Diligence Tool van Modint. Deze tool helpt bedrijven de grootste risico’s in hun keten te bepalen. De informatie kan bedrijven ook ondersteunen bij het ontwikkelingen van strategieën en de uitvoering van beleid. De tools bevat: documenten onderzoeken, trainingen, projecten en een index van sociaal en milieu risico in de garment & textiel sector.
3-13 april 2018: Opnieuw een inspirerende en zeer afwisselende reis naar Colombia, met verschillende activiteiten op de agenda: Facilitatie van strategische sessie voor ICCO en Melting Pot (van Claus Meyer van het NOMA restaurant in Denemarken); de organisatie van werksessies over monitoring en storytelling in het kader van mijn adviesrol richting het lokale team; het bijwonen van de lancering van het EU Trust Fund waar Minister Stef Blok bij aanwezig was; en mooie ontmoetingen met Nederlandse ondernemers, de RVO en ambassade.
7-13 november 2017: Working with the Manq’a team Colombia in Bogotá and Cali, this time focussing on systematising the monitoring strategy and instruments; working with the team on strategic choices; attending a graduation of students in Bogotá; and visiting CECAN in Cali and listening and learning from the Manq’a students, who shared their thoughts: “Estar en Manq’a es la oportunidad de dar un paso grande a un mundo competido.”
27 oktober 2017: Partnering for Social Impact droeg bij aan mooi event in DeFabrique in Utrecht tijdens het Accenture InnovationAward festival: Investing in girls: a good business!, georganiseerd door Plan Nederland. Rens de Jong (bekend van BNR Nieuwsradio), leidde het programma en in ging in gesprek met twee vrouwelijke CEOs, actief in Vietnam en Bangladesh en India, die vertelden over de uitdagingen in een vaak weerbarstige praktijk. Andere inspirerende sprekers waren Dante Pesce, lid van de VN-werkgroep voor Business en Human Rights, Hans Docter van BZ en Jeroen van Dijken van het textiel convenant. Tevens werd het rapport dat Partnering for Social Impact voor Plan Nederland/ Girls Advocacy Alliance schreef “Investing in girls and women: a good business” gelanceerd over de rol die bedrijven kunnen en moeten spelen om een gelijke positie van mannen en vrouwen te bevorderen, toegang tot fatsoenlijk werk en ontwikkeling van partnerschappen. In het rapport worden tips voor verbetering gegeven binnen de toeleveringsketen en staan interviews met diverse stakeholders, uit onder andere het bedrijfsleven. Bekijk de trailer.
24 oktober 2017: #NLtegenKinderarbeid challenge: Als lid van de jury het genoegen om Luca en Steye te feliciteren met hun 1ste prijs voor het beste idee om kinderarbeid te bestrijden. Zij willen een platform ontwikkelen waarin de keten van een bedrijf/ van een branche zichtbaar gemaakt kan worden. Een inspirerende middag georganiseerd door MinSZW.
22 september 2017: Kick-off leersessie in het kader van de
Fonds Bestrijding Kinderarbeid georganiseerd en gefaciliteerd, samen met het FBK-team, Enact en HumanRightsatWork. Grote opkomst bedrijven, NGOs en overheid en inspirerende gesprekken. Multi-stakeholder uitwisseling in de praktijk!
12 september 2017: Inspirerende sessie met mooie mensen bij de branchevereniging voor vermogensfondsen (de FIN) over kwalitatief goed onderwijs, waar Machteld een inleiding gaf op het thema en deelnam aan de ronde tafel.
10 juni 2017: Delen van de ervaringen van Manq’a uit Bolivia en Colombia tijdens het Food Festival de Heuvelrug.
27 maart 2017: Presenteren namens het Manq’a team Zuid Amerika tijdens de internationale @Cracking the Nut conference #crknut2017 in Bangkok over monitoring en programmasturing met behulp van smartphones. Meer over deze ervaring in de volgende blog.
8 maart 2017: Mooie ontmoetingen op deze internationale vrouwendag: in Amsterdam bij een inspirerende sessie met 50 onderneemsters (de SisterSociety), en digitaal met de vrouwen die aan Manq’a bijdragen.
Februari 2017: Bezoek aan Bogotá om de eerste resultaten van de monitoring via mobiele telefonie en kwalitatieve methoden te bespreken. Mooie visualisaties kunnen maken die een goed beeld geven van de doelgroep van Manq’a in Colombia. Life histories kunnen vastleggen. Verder de communicatiestrategie geüpdated en de nationale campagne “Así Sabe mi Tierra?” besproken. Wordt ontzettend leuk, ga snel kijken!
Januari 2017: De gender-integratie opdracht bij de RVO afgerond met mooie gesprekken. Tijdens een workshop over de business case van gender voor het bedrijfsleven- vrouwelijk ondernemerschap-storytelling, verschillende instrumenten gepresenteerd om het gesprek over de positie van vrouwen en mannen op de werkvloer aan te gaan (bijv.: Leaflet with Business arguments for the company as employer).
December 2016: Het ezine van de RVO geeft een mooi inzicht, inclusief voorwoord van Minister Ploumen, in de waarde van investeren in vrouwelijk ondernemerschap en een gelijkwaardige positie van mannen en vrouwen op de werkvloer. Een thema waar Partnering for Social Impact gedurende vier maanden aan heeft mogen bijdragen binnen de teams van de RVO afdeling internationaal.
November 2016: Een bezoek van 5 dagen aan Colombia voor een strategische sessie over de duurzaamheid van het Manq’a model; de co-facilitatie van een participatieve workshop met jongeren over de veranderingen in hun leven na deelname aan Manq’a (zie hier voor verhalen van enkele meiden in Manq’a Bogota); het verder vormgeven van het M&E plan van Manq’a en het leggen van nieuwe relaties voor het programma. Het was, net als altijd, een inspirerend bezoek!
September 2016: Afgelopen dagen was ik opnieuw in Colombia en Bolivia in het kader van het gastronomisch jongeren programma Manq’a. Een inspirerende reis. Prachtig om te zien hoe trots de net afgestuurde studenten aan de opleiding in beide landen waren (zie foto’s links)! Op 4.000 meter hoogte voerde ik samen met collega’s in El Alto (een stad van meer dan 1 miljoen inwoners) een experiment uit om surveys met mobiele technologie via AKVO FLOW uit te zetten en zo in rap tempo meer te weten te komen over de diversiteit van voeding onder de bewoners. Resultaat: in korte tijd interessante data verzameld, waar het programmateam op kan sturen, van kan leren, en middels geweldige visualisaties met anderen kan bespreken.
30 juni 2016: Demoday Impact Booster: 9 ondernemers pitchen hun impactvolle plannen aan een zaal vol investeerders, mentoren en belangstellenden. Mooi om hier vanuit Generous Minds bij betrokken te zijn.
11 en 13 mei 2016: Ondernemen in Colombia: In de twee week van mei vond het Evenement “Kansrijk Colombia” plaats. De eerste sfeervolle dag #KansrijkColombia vond plaats in de prachtige, zonnige locatie De Veerkracht in Klarenbeek. Ik durf wel te zeggen dat we er in zijn geslaagd een belevingsvol en inhoudelijk evenement neer te zetten over Ondernemen in Colombia, met o.a aandacht voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, finance, culturele etiquetten, en uitdagingen in Colombia! En presentaties van MtiC design, Dobla en Brabant Water over zaken doen in Colombia. Lees ook een kort verslag van de dag van Colombiaans.nl
Het tweede event vond plaats in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam. Drie andere sprekers (SYOU, Just Nuts/ Generous Minds en Ryano Logistics) vertelden over hun ondernemersvaringen in Colombia. Ook nu weer goede Colombiaanse koffie van Medellin Secret en hapjes, en geweldige muziek van Bongomatics. Advies nodig bij de organisatie van een bijzondere, belevingsvolle ontmoeting tussen diverse bedrijven/organisaties, neem dan gerust contact met Hester Ezra en/of mijzelf op!
Wil je de ondernemersreis naar Colombia maken, sluit je dan aan bij de online ontmoetingsplek van het Holland House voor Nederlands ondernemers in Colombia.
Maart 2016: Samen met vertegenwoordigers van de overheid, restaurants, NGOs, jongeren, chef-koks en beroepsopleidingen, faciliteer ik een sessie in Cali (Colombia) om tot een gezamenlijke visie en strategie te komen om Manq’a ook hier op te starten.
Januari 2016: In het kader van mijn advies opdracht bij de New World Campus, observeer ik een Wicked Problem Plaza event over watervervuiling. In datzelfde NWC gebouw rond ik de opleiding Partnerships Broker Training af.