PROEF DE COLOMBIAANSE CULTUUR

11887918_1633658703556989_8177902959003664038_nTijdens mijn reis naar Colombia is food een centraal thema, wat niet verwonderlijk is in een land waar de food cultuur zo’n grote plaats inneemt in het dagelijks leven van haar inwoners, arm en rijk. Colombia is een land in transitie. Een land waar, zo constateerde ik ook tijdens mijn vorige reis, de ongelijkheid nog sterk aanwezig en voelbaar is.  Het proeven en verkennen van de Colombiaanse cultuur; struinen door de kleine straatjes van de Candelaria, het bruisende historische centrum van Bogota, waar de heerlijke geuren van unieke eettentjes je tegemoet komen en we tegen de televisieopnamen van de Colombiaanse Master Chef aanlopen; een bezoek aan de Mercado de Paloquemao, waar de geur van vers fruit, vis en groenten in de lucht hangen. Fruit en groentesoorten die ik nog nooit eerder had gezien. Het proberen van de Ajiaco, een soep van kip, graan, aardappels, avocado en het lokale kruid guascas. De enorme diversiteit van Colombiaanse producten maakte indruk!

GASTRONOMISCHE RIJKDOM

Colombia kent een geweldige rijkdom aan sfeer, muziek, dans, cultuur en gastronomie. Een rijkdom die steeds een stukje dichter bij Nederland komt, door de intensievere handelsrelatie tussen Nederland en Colombia. De KLM vliegt sinds 2015 nu ook rechtstreeks op Colombia.

In het rijkere noorden van de stad bezoek ik op een regenachtige zondag de wijk met de chique restaurants, waar chef-koks creatief spelen met talloze exotische producten. Winkels met organische en gezonde voeding zijn hier net als in Nederland een hype. Initiatieven als het thuisbezorgen van een krat vol gezonde voeding zijn ook hier bekend. Voor de groeiende middenklasse en rijkere klasse een delicatesse, voor de gemiddelde Colombiaan eerder niet te betalen.

FRESH & HEALTHY FOOD

De trend van fresh & healthy food beperkt zich tegenwoordig gelukkig niet meer alleen tot het noorden van de stad. Ook de barrios populares ofwel ‘populaire wijken’ hebben de trend opgepakt. Zo bevindt zich in meerdere barrios populares de Plaza de Mercado, waaronder de Mercado de Paloquemao, een sociale ontmoetingsplek die volstroomt rond lunchtijd. Het economische centrum van de wijk, een bruisende plek, die de populaire en traditionele (kookkunst) cultuur levend houdt door de dames die uit alle hoeken van het land zijn gekomen en zich in Bogota gesetteld hebben. Uitgaande van verse, traditionele en verrukkelijke producten.

Even dynamisch verliep de CoCreatie workshop die we in Cali organiseerden tijdens mijn bezoek. Een tropische miljoenenstad op drie kwartier vliegen van Bogota. Geïnspireerde en creatieve chef koks, jongeren, kleine producenten, experts op gebied van organische/ gecertificeerde lokale producten, een NGO met jarenlange expertise in achterstandswijken, zoals AguaBlanca, kwamen hiervoor samen. Allen zien de food sector als een mogelijkheid voor economische ontwikkeling, voor persoonlijke ontwikkeling, het binden van de samenleving, als centrale pilaar van cultuur, gezondheid en gemeenschap.

SAMEN CO-CREËREN

Samen met deze gedreven groep hebben wij, net als we met verschillende partijen al langer in Bogota doen, gewerkt aan de ontwikkeling van een programma waarin jongeren uit wijken, die gekenmerkt worden door werkeloosheid, hoge schooluitval, criminaliteit en drugshandel, perspectief krijgen door hen een koksopleiding te bieden en hun kans op werkgelegenheid te vergroten. Gebruikmakend van lokale, gezonde en verse voeding, om ook kleine producenten in het land te ondersteunen. Deze co-creatie in Bogota vorig jaar en ook nu weer in Cali gebeurde o.a. aan de hand van inspirerende verhalen: over hoe Claus Meyer van het wereldberoemde Noma restaurant in Denemarken ooit chef-kok was geworden (de foundation Melting Pot van deze chef-kok is een van de initiatiefnemers van de workshop). Van een docente op een bestaande koksopleiding die gepassioneerd vertelt over haar bijdrage om traditionele, lokale recepten uit de Pacifico weer terug onder de aandacht te brengen. Van de kleine producent die maximaal organisch wil verbouwen. Het succesverhaal van Buen Apetito Manq’a in Bolivia, die de uitdaging maar vooral ook de mogelijkheden toont van de gastronomische scholen.

Inspirerende ideeën, met een spannende rol voor de jongeren van de scholen. Dit land heeft zoveel te bieden, zowel op mondiaal als nationaal niveau. De traditionele kookcultuur speelt hierin een mooie rol. Laat deze rijkdom er dan ook voor iedereen zijn, met de Colombiaanse jongeren in de hoofdrol.